Буква “Ї”, як символ рідної мови

Фото: Олена Власова
1/12 1/12

3,6-метрова літера “Ї” сьогодні у четвер до вечора прикрашатиме головну площу Рівного. Її встановили зранку на майдані Незалежності  – як символ всесвітнього Дня рідної мови, який відзначають 21 лютого. Величезна літера уже потягнула на рекорд – звання найбільшої підтвердили представники Книги рекордів України.

Макет літери виготовили у місцевій художній школі. Він має дерев’яну основу, а зверху обтягнутий поліським льоном. Тканину обрали червоного кольору, щоб виглядало святковіше і було краще видно здалеку.

Біля символу охоче фотографуються малюки, яких привели виховательки дитячих садків.

“Літера Ї – унікальна, її немає більше в жодній мові світу. Її використовують тільки у нас”, – пояснює свій вибір автор проекту Галина Кульчинська, заступниця міського голови. – “До того ж, вона є у слові “Україна”.

“А чому, наприклад, не тверда “Ґ”? Її ж теж більше ніде немає”, – запитують цікаві перехожі, які прийшли подивитися на відкриття

“Бо кількість слів з нею набагато менша, а по-друге – фонетична вона подібна до російської “Г”, – відказує Кульчинська. – “Літера простоїть на майдані кілька годин. Потім її відвеземо у якесь приміщення, де є висока стеля – можливо, до якоїсь школи. Згодом макет можна буде використовувати як оригінальну дошку оголошень”.

Близько 10-ої ранку на майдані збирається понад дві сотні городян. Учасники акції роздають перехожим наліпки на одяг з написом “Люблю украЇнську мову”.

“Як думаєш, у Верховній раді коли-небудь всі депутати заговорять українською?” – запитує у свого 78-річного чоловіка Михайла Борейка  рівнянка Євгенія Гладунова, 76 років.

“Не знаю, хіба що там на одного олігарха буде десять “фаріонів” – знизує плечима чоловік. – “Проти вимови з акцентом Азарова нічого не маю – помітно, що він намагається вивчити мову хоч якось, але старшій людині вчитися завжди важче. До цього треба поставитися з розумінням”.

Відзначати у світі День рідної мови почали 21 лютого 2000-ого року. Тоді всесвітня організація ЮНЕСКО підтримала пропозицію країни Бангладеш, де багато років велася боротьба за надання бенгалі статусу офіційної мови і за право розмовляти нею.
Джерело: <a href=”http://gazeta.ua/articles/life/_u-rivnomu-vstanovili-najvischu-v-ukrajini-ta-sviti-literu-ji/483671″>Gazeta.ua</a>

Оставить комментарий