Гамірні ягоди

…У густому сосновому лісі, в урочищі Степанському, що біля села Немовичі гамірно, як на базарі. На годиннику шоста година ранку, а у відерцях збирачів уже синіють ягоди. Жінки геть мокрі від вранішньої роси,перед очима темна по броунівськи рухлива завіса з комарів.Та селянки з Немович,відмахуючись,не розгинаючи спини збирають ягоди .Адже для них це хороша можливість підзаробити. На базарі цього літа літр ягід вартує 45 гривень. Така висока ціна тільки тепер, до середини липня вона впаде двічі. Ці синенькі ягоди-логина, а по немовицьки буйки- дуже популярний продукт,адже вони дуже допомагають при серцево-судинних захворюваннях та діабеті, перешкоджають відкладанню жиру в ділянці живота,єнижують рівень цукру й холестерину при діабеті.Ягоди мають протизапальну і жорознижувальну дію,а свіжий сік споживають для поліпшення апетиту.

Цього року через рясні дощі ягоди водянисті. Постоявши хоч день без холодильника,пускають сік та м”якнуть-тоді селяни з них варять повидло чи компоти,які особливо цінні взимку,бо від застуди мабуть немає кращих ліків.Сушені ягоди-надзвичайно добрий засіб від розладів шлунка.Достатньо з”їсти жменьку ягід і неприємні почуття вмить щезнуть.

За сезон селяни на ягодах можуть заробити до трьох тисяч гривень.За ці гроші купують дітям одяг та шкільне приладдя. В Немовичах до лісу ходять навіть першокласнички-діти добре знають, як гроші “ростуть” на кущах.

Інші,молодші,селяни,ті, хто має здоров”я і кому повезло,поїхали до Фінляндії на морошку та Польщі доглядати грядки і збирати малину й інші ягоди руками.На ягоді можна заробити по 10 євро на день.Але щоб знайти таку роботу необхідно хоч трішечки вивчити їхню мову.У Фінляндії можна заробити що найменше 16000 крон,що відповідає 16000 гривень.

Найлегше отримати роботу в Польщі.На літніх сільгоспроботах можна заробити 500 і більше євро.Хоча агенства з працевлаштування обіцяють тисячу.

Оставить комментарий