У цьому році банки продовжують виманювати гривню в українців

 

Незважаючи на ріст депозитів, національної валюти досі бракує

Обсяг депозитів у гривнях в Україні минулого року зріс, що свідчить про збільшення довіри населення до банківської системи. Однак фінустановам досі бракує національної валюти. Банки продовжуватимуть виманювати в населення гривню у 2013 році.

Фото: molbuk.ua

Про це під час круглого столу “Перспективи захисту банківських депозитів: чи може український вкладник бути спокійний за свої заощадження?” сказав директор українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

За його словами, минулого року банки змогли відновити довіру населення до банківської системи.

“Сума коштів, яку принесли українці в наші банки, зокрема в 2012 році – вона перевищує суму, яка була і до кризи, і після кризи. Якщо порахувати сьогодні все населення, то приблизно на одного жителя припадає близько $1 тисячі. Якщо ми перерахуємо лише на тих, хто працює, то виходить понад $2 тисячі. Так, це менше, ніж в Польщі, Росії, чи в Казахстані, але це показує те, що населення однозначно довіряє банкам”, – пояснив Олександр Охріменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чого очікують банкіри у 2013 році: більше гривні, менше паніки

Структура депозитів – 50% гривні і 50% валюта. До кризи цей показник був 30% в іноземній валюті та 70% в гривні.

За словами економіста, люди залишили у банках великих обсяг національної валюти, але гривні досі недостатньо.

“Сьогодні необхідна гривня. Валюта також потрібна, але не дуже. Я думаю, що це буде основна задача усіх банків в 2013 році – як загітувати населення, щоб воно більше розміщало гривні і менше валюти”, – зазначив Олександр Охріменко.

Впродовж минулого року загальний обсяг залишків банківських депозитів зріс на 16% – до 566 млрд грн. Збільшення відбулося як в національній валюті – 14%, так і в іноземній – 19%.

Нагадаємо, через брак національної, фінустанови значно збільшували депозитні ставки для фізичних осіб в гривнях. Деякі банки пропонували розмістити депозити під 25-30% річних.

комментариев: 1

  1. savchyn написал(а):

    Банкыри добре знають, що на руках українців знаходиться 5 млрд. гривень, отож їх трба якось треба виманити

Оставить комментарий