За одного підсніжника заплатите 62 гривні

До реалізації заходів по недопущенню знищення ранньовесняних червонокнижних видів рослин, попередженню неконтрольованого їх зривання у місцях найбільших популяцій, незаконного продажу, Держекоінспекцією залучено представників органів внутрішніх справ, територіальних органів виконавчої влади, національних природних парків, Карпатського біосферного заповідника, лісової охорони.
Крім цього, з метою недопущення вивезення червонокнижних видів рослин за межі України Держекоінспекцією буде посилено контроль в пунктах пропуску через державний кордон. 
Згідно ст. 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення погіршення середовища зростання рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, – тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 – 510 грн.) з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб – від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 – 850 грн.) з конфіскацією незаконно добутого.
Незаконне придбання чи збут рослин, занесених до Червоної книги України, згідно ст. 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення тягне за собою накладення штрафу від дев’яти до двадцяти чотирьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (153,00 – 408,00 грн.) з конфіскацією червонокнижних рослин чи без такої.
Крім цього, розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження одного екземпляра становить:
підсніжника білосніжного (підсніжника звичайного) – 62 грн.;
білоцвіта весняного – 62 грн.;
шафрана Гейфеля – 62 грн.;
білоцвіта літнього – 49 грн.;

Оставить комментарий