Автодор в поганих дорогах не винен?!

Причина нинішньої кризи безпеки доріг – не економічний бум, а провал в роботі державних органів, від яких суспільство очікує гарантування безпеки життя і здоров’я.

Однак, на мою думку, винити ДАІ в фальшуванні статистики хоч і варто, але їх можна зрозуміти — вони бояться одержати “по шиї” від міністра, а міністр — від вищих керівників. І це питання, безперечно, треба вирішити — статистика ДАІ повинна бути правдивою і прозорою, публікуватись не раз на квартал, а кожного дня…

Розв’язати цю ситуацію можна досить просто — зняти з ДАІ відповідальність за безпеку доріг.

Безперечно, я розумію взаємозв’язок «порушення правил —> ризик ДТП», і роль ДАІ в цьому ланцюгу справді важлива і ключова. Але ж не в усій безпеці дорожнього руху!

Безпека руху — це складна тема, міжгалузева і міжвідомча. Ми вже згадували про безпеку в містах і інженерні прийоми, перевірені в усьому світі. Але ДАІ не може і не має цими інженерними речима займатись — цим займаються самі міста і їхні проектно-будівельні організації.

Але чи можуть вони самі почати робити “як в Європі”? Ні, адже вони керуються стандартами, які затверджує Міністерство регіонального розвитку і будівництва. А в цього міністерства, щоб ви не сумнівались, безпека доріг і оновлення застарілих вулично-шляхових ДСТУ та ДБНів взагалі не стоїть в порядку денному.

Також у нас є Міністерство транспорту, яке має цілу купу підрозділів, комісій і іспекцій зі словом “безпека” в своїй назві, які беруть на себе якісь дуже вузькі функції, наприклад розробку правил для вантажних і пасажирських перевізників чи інспектування технічного стану автобусів. А ще є Міносвіти, яке за радянською традицією розробляє програми навчання в автошколах, а ще Міністерство охорони здоров’я, яке надає невідкладну допомогу потерпілим, а ще й управління транспорту і “Автодори” в усіх 25 областях та десятках міст…

Можна не сумніватись, що вся ця сукупність установ має якийсь вплив на безпеку руху, але ж ДАІ аж ніяк не контролює і не повинно контролювати ці численні відомства і адміністрації. ДАІ, як поліцейське відомство, повинно виконувати лише одну головну функцію — виявлення і покарання порушників.

Навіть реєстрацію автотранспорту поліція не повинна робити — вона ж не реєструє, скажімо, худобу, а худоба теж ходить по дорогах! В найбільш автомобільній країні світу – США – реєстрація автомобілів і видання водійських посвідчень належать до функцій транспортних управлінь, а не поліції. А от реєстрація порушень і порушників — це якраз поліцейська функція.

Тому, хоч закон зараз і покладає відповідальність за безпеку доріг виключно на ДАІ, сподіватись, що ДАІ впорається з цим завданням, дещо наївно. Навіть якби ДАІ, внаслідок якогось незбагненного дива, змінило свою прогнилу організаційну культуру, перейменувалося на дорожню поліцію, позбулося корупції, почало чесно приймати іспити у водіїв, закупило всім поліцейськім нові автомобілі і дало зарплату 10.000 грн, то ця нова поліція все-одно була б не взмозі взяти під контроль всю широку і багатогранну проблему безпеки руху.

Як мінімум через оці всі інші міністерства, управління, інспекції і підрозділи, які сукупно відіграють дуже важливу роль, але для яких безпека доріг стоїть в глибокому низу порядку денного.

Замість підсумку

Якщо автор такий сміливий у своїх заявах, то що він порадить з цим безладом робити? Відповідь проста. Дороги треба робити нормально, і на це є цільові кошти — треба просто перекрити відомі всім механізми ухилення від дорожніх податків з боку імпортерів бензину.

Наприклад, зробити дорожній податок податком з продажів, коли в кожному чеку з заправки буде показано суму сплаченого водієм податку.

Це не тільки ліквідує чорні схеми, але й пошле потужний сигнал громадянам — кожен буде бачити, скільки він особисто цього тижня/місяця/року сплатив за дороги, і на акції протесту під “Укравтодор” тоді водіїв прийде значно більше, ніж цьогоріч.

Стосовно ж проблеми безпеки руху, то тут рецепти теж відомі. Авторитетні міжнародні організації, такі як ООН, ВООЗ, Світовий Банк і Євросоюз, в один голос твердять пронеобхідність створення нової міжвідомчої організації (“leading agency”), у статусі окремого органу виконавчої влади або у складі Мінінфраструктури, яка замість ДАІ візьме на себе координуючу роль у вирішенні проблеми безпеки доріг.

Ця Агенція з безпеки доріг повинна мати повноваження вимагати від всіх інших міністерств співпраці і виконання стратегій, які з подачі Агенції має затверджувати уряд. А створити цю агенцію можна в мінімальні терміни і за мінімальні кошти. Євросоюз та Світовий Банк будуть не проти дати гранти або кредити, а також прислати своїх фахівців для передачі досвіду і допомоги з розробки дієвої стратегії.

До речі, автор два місяці тому написав офіційного листа новопризначеному віце-прем’єру Олександру Вілкулу, який за посадою відповідає за інфраструктуру, а отже і за її безпеку. Я описав йому проблему, розповів про “Десятиліття дій з безепеки дорожнього руху”, про “провідну агенцію”, про рекомендації Світового Банку, підтвердив свої слова додатками на 20 сторінках. Однак, жодної відповіді, як можна було передбачити, не послідувало.

Тому мій підсумок такий. За всі нинішні автомобільні проблеми України — і за дорожні ями, і за аварійність — відповідальність мають нести не “Укравтодор” чи ДАІ, а особисто керівники держави. Янукович, Азаров, Вілкул, а також і Борис Хюндаєвич Колесников, який втік з посади міністра в депутатський кабінет з приватним туалетом, як шкідливий кіт тікає під диван.

Оставить комментарий