Астероїди та комети не єдина загроза мешканцям Землі з Космосу

 Науковці підрахували, що за мільйон років у Землю врізаються в середньому чотири астероїди діаметром близько 1 км. Їх падіння небезпечне для окремих країн або частин континентів. Загрозу самому існуванню людської цивілізації становлять небесні тіла діаметром понад 10 км. Вважають, що за останні 570 млн років на планету впали чотири-п’ять таких гігантських космічних об’єктів (приблизно один на 100–150 млн років). До них належать і астероїди, що лишили по собі згадувані Чиксулуб, Шиву та кратер у районі Землі Вілкса. Людство, яке існує близько 3 млн років, ще не переживало такого космічного катаклізму.

Астероїди та комети не єдина загроза мешканцям Землі з Космосу. Зокрема, велике вимирання видів наприкінці ордовицького періоду (450 млн років тому), на думку вчених, сталося внаслідок спричиненого вибухом наднової зірки потужного опромінення Землі гамма-променями. Озоновий шар планети був зруйнований, і ультрафіолет знищив близько 60% видів живих організмів.

Загроза з Космосу всьому живому на Землі була завжди. Є вона й нині. Людство ще не досягло технологічного рівня, що дав би можливість надійно захистити планету від нового падіння на неї космічного тіла значних розмірів. Водночас бомбардування земної кулі небесними тілами не тільки нищило все живе на ній, а й суттєво впливало на її формування, зародження та розвиток життя. Зокрема, є припущення, що воду наша планета отримала з Космосу в тілі численних астероїдів, які інтенсивно бомбардували поверхню на початку її історії. Інша гіпотеза наводить аргументи на користь того, що життя на Землю також було занесене з Космосу якимось астероїдом.

Падіння астероїда 65 млн років тому вбило мільярди живих істот, поклавши край пануванню рептилій. Однак глобальне вимирання динозаврів відкрило шлях для нового життя, для панування ссавців і зрештою вможливило появу людської цивілізації.

Оставить комментарий