Навіщо загальна військова підготовка в школах?

В 30-ті роки минулого століття в Радянському Союзі практично вся молодь отримала далеко не формальні знання і навички з військової справи, та це ніяк не допомогло у 41-му році зупинити ворога в прикордонних боях. Хоч все населення держави на той час володіло стрілецькою зброєю набагато краще, ніж сучасні солдати. На кожний літак в ті часи було навчено по три-чотири екіпажі, а танки вивчали досконально ще у школі.

Сучасні озброєння і техніка набагато складніші. Та проблема, як її ефективно використати у бойових умовах, якщо у військових “постійний дефіцит пального і боєприпасів”.

В школах взагалі матеріальна база практично відсутня. Де-не-де можна побачити магазин до АКМ, два-три командирських ящики (КЯ-56), прилади з ЦО (ВПХР, ДП-5В) тощо. Десь ще вчитель ЗВ правдами чи неправдами має два-три навчальних АК-47. Більша частина навчання відбувається “по малюнках” і іноді по фільмах (відео “то там-то тут”). Може вже годі марнувати учнівський час?

…підготовка молоді до служби у Збройних Силах України.

Якщо ви колись бачили сучасний танк, то не варто довго пояснювати, що його екіпаж повинен володіти основами комп’ютерних технологій, бо вони тоді і двигун не заведуть, а 125-мм снаряд полетить не в ціль. А ще володіти спеціальним технічним фахом, щоб управляти 46-тонною самохідною фортецею.

Навіть при підготовці членів екіпажів за радянських часів навчальної програми (6 місяців) було недостатньо для забезпечення боєготовності військ. Кого і під час яких бойових дій у сучасних військових конфліктах може врятувати пресловутий автомат Калашникова? Що може вдіяти 18-річна людина біля танка взагалі? Так може вже годі обманювати хоча б допризовників, якщо продовжуємо шельмувати долями дорослої молоді?

Морально-психологічна підготовка до захисту Вітчизни.

Скільки б на уроках не повторювали учням про військову дисципліну, статутні відносини, бойову славу предків та роль України у підтримці миру у гарячих регіонах, а один сусід (знайомий, батько знайомого тощо), який повернувся з військової служби, назавжди поставить жирний хрест на нашій брехні, бо він чітко розкаже, що там все далеко від статутних норм.

І йому повірять зразу, бо всі бачать, що і цивільне життя також тече здебільшого не по законах.

Оставить комментарий