Розбираємось із змінами у ПДР

Нові правила дорожнього руху: що змінилося

Кабінет Міністрів затвердив зміни до правил дорожнього руху (ПДР). Нова редакція правил дорожнього руху набуває чинності з 15 квітня.

Вже з весни українцям доведеться їздити з увімкненими ходовими вогнями або включеним ближнім світлом, якщо таких немає. У новій редакції ПДР сказано, що денні ходові вогні – це зовнішні прилади освітлення білого кольору, передбачені конструкцією транспортного засобу, призначені для поліпшення видимості транспортного засобу під час його руху в світлий час доби.

 Ближнє світло / ходові вогні

 З 1 жовтня по 1 травня доведеться їздити з включеним ближнім світлом

Важливо відзначити, що українські автомобілісти будуть змушені включати вдень вогні / фари лише за межами населених пунктів. Причому користуватися світлотехнікою в обов’язковому порядку потрібно з 1 жовтня по 1 травня. Тобто, не включати ходові вогні / ближнє світло можна тільки влітку. Автори змін до ПДР вважають, що це нововведення дозволить поліпшити реакцію водіїв на мінливі дорожні умови.

Темний час доби

У новій редакції ПДР змінилося визначення терміна «темний час доби». Раніше в правилах було сказано, що таким є період доби “за півгодини після заходу сонця” і “за 30 хвилин після його сходження “. У новій же редакції сказано, що темним часом доби є “частина доби від заходу до сходу сонця”.

На свій страх і ризик

Багатьох водіїв може здивувати той факт, що чиновники вирішили не змушувати автомобілістів робити те, що змушувати, в принципі, варто було б.

Одягати чи світловідбиваючий жилет і коли перевзувати свою машину – справа суто особиста

Так, в новій редакції ПДР немає пункту, який зобов’язує водія та / або пасажирів одягати світловідбиваючий жилет, перебуваючи в темний час доби на трасі поза автомобілем.

Немає чіткого роз’яснення про необхідність зміни гуми в зв’язку з порою року. Замість вказівки дат і / або температури повітря, коли потрібно «перевзути» автомобіль, рекомендовано лише «використовувати шини, що відповідають стану проїжджої частини». Риторичне питання: враховуючи нинішній стан доріг, які ж тоді потрібно використовувати шини? Тракторні?

Знаки важливіше

Знову редакції ПДР пояснили, що важливіше – знаки або розмітка.

Дорожні знаки мають перевагу перед дорожньою розміткою

Згідно з нововведенням, дорожні знаки мають перевагу перед дорожньою розміткою. Тобто, якщо знаком дозволений поворот наліво, але при цьому присутня суцільна – можна повертати. Якщо ж знак забороняє, а розмітка ні – не можнаЦе роз’яснення можна вважати важливим, оскільки багато водіїв не раз стикалися з ситуацією, коли знаки та розмітка суперечили один одному.

У новій редакції ПДР також зазначено, що дорожні знаки повинні бути видимі не менше, ніж за 100 метрів і розташовуватися не вище 6 метрів. Дорожня розмітка повинна бути видимою в будь-який час доби. «А що якщо розмітку замело снігом?», – Запитаєте ви. У цьому випадку, як свідчать нововведення, повинні бути встановлені відповідні знаки.

От тільки не зовсім ясно, як тоді довести свою правоту співробітнику ДАІ, який може зупинити водія за те, що той нібито перетнув суцільну, яку тим не менш може бути не видно через сніг або бруд. Момент спірний. Швидше за все, вже по відомій практиці, співробітник ДАІ складе протокол, а визначати, винен водій чи ні, буде суд.

Обгін

З Правил виключено пункт, згідно з яким обгін транспортних засобів дозволяється лише з лівого боку.

Втім, це не означає, що тепер можна буде об’їжджати потік праворуч, по узбіччю.

Про поняття

У новій редакції ПДР з’явилися терміни «газон» і «маневрування».

Паркуватися на газоні можна. Якщо територія вважається такою

В оригіналі термін «газон» визначається як «ділянка однорідної території з дерновим покриттям, Яке штучно створюється шляхом посіву і вирощування дерностворюючих трав». Нововведення свідчать, що на таких територіях стоянка і зупинка транспортних засобів забороненаЧи означає це, що можна паркувати машину на території, засадженої бур’янами? В теорії так, але на практиці, напевно, водіям доведеться доводити, що вони залишили свій автомобіль не на «покритті з дерностворюючими травами». Мабуть, співробітників ДАІ навчать ще й азам ботаніки.

Поняття «маневрування» визначається як «початок руху, перестроювання транспортного Засобу з однієї смуги на іншу, поворот вправо або вліво, розворот, рух заднім ходом, з’їзд на узбіччя».

З’явилося й таке поняття як «вдосконалене дорожнє покриття». Таким є «цементобетонне, асфальтобетонне, залізобетонні чи армобетонні збірне покриття».

Нові знаки та розмітка

В останній редакції ПДР передбачено введення нових знаків і дорожньої розмітки.

Остання редакція ПДР передбачає введення нових знаків

Мабуть, для того, щоб водіям було легше розуміти, де і як краще пропускати пасажирів, автори нововведень вирішив ввести знаки «Пункт зупинки трамвая» і «Кінець пункту зупинки трамвая». Корисні знаки, якщо врахувати, що в Києві, Львові та інших великих містах досить багато місць, де трамвая зупиняються посеред дороги, а пасажири чекають транспорту на узбіччі.

Передбачено поява знаків «Фото-» і «відеофіксації порушень». На думку чиновників, вони дозволять дисциплінувати водіїв, хоча і сьогодні подібні знаки зустрічаються нерідко. За винятком відеофіксації.

У новій редакції ПДР передбачено поява дорожньої розмітки синього (парковка на проїжджій частині) і оранжевого кольорів (тимчасова розмітка).

Чи добре

Резюмуючи, можна з упевненістю сказати, що в новій редакції ПДР є позитивні моменти. Але от сумно, що присутні і абсолютно даремні або спірні нововведення.Однак,про  їх ефективність або бездіяльність покаже лише час … і статистика ДТП, яка, на думку авторів нововведень, повинна змінитися в кращу сторону.

Джерело: АвтоПортал 

комментариев: 1

  1. savchyn написал(а):

    Нормальні правила, нарешті конкретизовано поняття

Оставить комментарий