Україну спасе революція?

 

Протести в України, фото: Олена Білозерська 

Політологи знову заговорили про те, що в Україні найближчим часом може відбутися революційний переворот. Вони посилаються на те, що з кожним днем соціальний рівень громадян України падає, йдуть масові скорочення, більше половини українців не вірять, що в найближчий рік ситуація в країні покращиться. До цього додається ще й переддефолтний стан країни, відсутність грошей на виплати за зовнішніми та внутрішніми позиками. Точка кипіння, вважають політологи, буде досягнута, коли влада остаточно визначиться в зовнішнім вектором розвитку, саме цей обраний владою вектор і підніме людей, вони масово вийдуть на вулиці, вважають експерти.

Обсяг державного боргу у порівнянні з минулим роком, зріс і досяг позначки в 38,5% ВВП, в минулому році обсяг боргу становив 36,8%, в позаминулому – 35,9%. Крім цього виріс майже в два рази в порівнянні з 2008 роком загальний і гарантований борг і склав 38,8 млрд. доларів. Мінфін відзвітував, що станом на кінець минулого року держборг України становив 26,1 млрд. доларів, внутрішній – майже 24 млрд. доларів і гарантований державою – 14,5 млрд. доларів.
За словами Олександра Сугоняко, президента Асоціації українських банків, в даний час Україна знаходиться в переддефолтному стані. А все тому, що уряд на протязі останніх двох років вів невірну політику в сфері економіки та фінансів. Ще більша проблема – це відсутність чіткого антикризового плану щодо виведення економіки країни з кризи. Без цієї програми, вважає експерт, Україні навіть не допоможе кредит МВФ, без якого до слова Україна просто не зможе розплатитися за зовнішніми боргами. Якщо ж уряд зуміє отримати позику, то він не вирішить проблем, а просто продовжить агонію. Те, що в країні проблеми з грошима, на собі вже по повній відчули співробітники бюджетних установ. Їм не виплачують вчасно зарплату. Хоча, за словами прем’єр-міністра Миколи Азарова, уряду успішно вдалося впоратися з проблемою боргів по зарплатах, але це не так. Буквально днями Мирослав Якібчук, голова Національного форуму профспілок України заявив, що і далі існують заборгованості по зарплатах. Люди виходять на стихійні акції протесту по всій країні. Просто ці мітинги належним чином не анонсуються і не висвітлюються. Також він зазначив, що паралельно з невиплатою зарплат, виникла й інша проблема – масове звільнення співробітників. Звільнення відбуваються як з приватних, так і з державних компаній. Більш того, відзначає експерт, роботодавці змушують своїх співробітників писати заяви «за власним» бажанням, щоб захистити себе від виплат, які передбачені законодавством. Тому, зазначає Якібчук, в даний час профспілки ретельно відстежують інформацію про звільнення і домагаються того, щоб звільненим виплатили всі належні компенсації, а не відправляли їх з підприємства “за власним бажанням”.

Зрозуміло, що в такій ситуації, більшість українців, а саме 51 % не задоволені своїм становищем у суспільстві, дані соціологічного дослідження Інституту соціології НАНУ. Більш того, 72% українців заявили, що їм не вистачає впевненості в завтрашньому дні. 29% українців відчувають тривогу, 18% – розгубленість і 15% – страх. Крім цього, українці тотально не довіряють владі: і законодавчій, і виконавчій, і судовій. Так, за даними Європейського соціального дослідження, рівень довіри українців  парламенту становить – 1,99%, судовій системі – 2,26%, міліції – 2,5%, політикам – 1,85%.

У такій ситуації, вважає директор політико-правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко, в Україні можливий переворот. За його словами, чинні представники влади і далі будуть зосереджувати контроль над усіма важливими підприємствами в країні, опозиція перейде у фазу радикалізації. Український же народ поки перебуває у фазі стагнації, багато ще сподіваються на те, що ситуація зміниться на краще. Точкою кипіння, яка виведе народ із заціпеніння, вважає експерт, стане зовнішній вектор розвитку країни. Тільки озвучування планів уряду щодо того, куди буде рухатися Україна, на Схід чи Захід, здатні вивести людей на вулиці. Нагадаємо, що поки остаточно не зрозуміло, куди тримає курс Україна – в ЄС чи Митний союз. До речі, Якименко вважає, що стабільність влада буде утримувати силовими методами. Також він додає, що можливо в цьому році влада ініціює зміни до Конституції, проведе референдум і виграє його.

Про те, що 2013 рік буде непростим, вважає і політолог Геннадій Балашов. Але, за його словами, українці вийдуть на вулицю вимагати більших економічних свобод. Усвідомлення того, що потрібно вимагати від влади стабільності та дієвих реформ прийде після того, як уряд буде не в змозі погасити зовнішні борги, не буде виплачувати зарплати та пенсії. У цих умовах, вважає експерт, переворот в Україні можливий.

Про те, що Україні просто життєво потрібен цей самий переворот заявила народний депутат України Олександра Кужель. За її словами, потрібно достроково міняти президента і парламент, ставити хрест на бандитській владі, яка зазіхнула на святая святих: права людини.

До речі, на думку російського політолога Михайла Соколова, Віктор Янукович боїться перевороту, а от санкціоновані мітинги і акції протесту його не лякають. Але перед тим, як влаштовувати переворот, він радить опозиції визначитися остаточно зі своїми лідерами, адже потрібно надати Януковичу альтернативу. Більш того, він рекомендує вибирати кількох лідерів, щоб не вийшло як з Тимошенко – лідера кинули до в’язниці, і опозиція виявилася обезголовленої і недієздатною.

Оставить комментарий