В Україні холодного літа вже не буде

 Температурний баланс порушений і “холодного” літа в Україні вже можна не чекати, таке літо в Україні буде аномалії, точно так само, як і морозна зима, повідомив директор Гідрометцентру України Микола Кульбіда, передет УНН .

Найбільш стрімке зростання середньорічної температури в Україні почалося на початку 80-х років. Середньорічна температура виросла до позначки понад 1 градуса влітку, а взимку цей показник досягає майже 2,5 градуса.

“Це досить суттєвий показник. Тому можна з повною впевненістю говорити, що кліматичні зміни в Україні вже відбулися і продовжують прогресувати. Для енергетики це може бути вигідним, оскільки можна економити енергоресурси. Але для цього повинні бути певні технології”, – зазначив Кульбіда.

За його словами, українським аграріям час переглянути агрокліматичних карту, тобто карту територій, де ще 20-30 років тому висаджували традиційні агропромислові культури.

“У зв’язку з тим, що в Україні спостерігається потепління, тому вирощування традиційних південних культур, так би мовити, зміщується на північ. Наприклад, зараз майже у всіх північних регіонах України вирощують насіннєву кукурудзу, тобто ту, яку вирощували тільки в південних областях. Те Тобто, на мою думку, має бути здійснений комплекс адаптаційних заходів з перегляду агрокліматичній карти України “, – сказав директор Гідрометцентру України.

“Це агрокліматичне районування може дати позитивні результати в розрізі кліматичних змін, які відбулися в Україні”, – зазначив він.

На питання про те, чи можна чекати надалі рівномірного балансу між літньою і зимовою температурою, Кульбіда зазначив, що тенденція останніх років визначила ймовірну статистику літніх і зимових температур. І статистика по самому низькому і самому високому показниками літньої і зимової температури буде все більш “екстремальної”.

“Ті тенденції, які мають місце зараз – зберігаються. І пов’язані вони із зростанням середньорічної сезонної температури. Якщо зараз літня температура зросла в середньому майже на 2 градуси – це означає, що приблизно на 30% зросла кількість спекотних літніх днів. І з кожним роком таких днів буде дедалі більше “, – повідомив він.

“Тобто” холодного “літа в Україні вже можна не чекати” Холодне літо “в Україні – це буде аномалія. Точно так само і зима. Незважаючи на періоди сильних морозів, які спостерігаються останнім часом і снежность зим – вони не будуть” лютими і морозними. За останні 15 років було тільки 2 морозні і 3 сніжні зими. Тобто тенденція потепління взимку – також зберігається “, – зазначив Кульбіда.

Оставить комментарий