ЄС обіцянки Януковича вважає демагогією

Ганне Северінсен: за останні роки я чула від Януковича надто багато обіцянок, що виявились демагогією

Заяв лідерів України про прихильність до перетворень не достатньо – потрібна політична воля. Про це у своєму коментарі Тиждень.ua заявила екс-голова моніторингового комітету ПАРЄ Ганне Северінсен.

«Думаю, що Янукович вимушений був пообіцяти реальний прогрес у проведенні реформ, але за останні роки я чула від нього так багато обіцянок, котрі виявились демагогією – на практиці він робив навпаки. Я думаю, що зустріч у Брюсселі змусила його зрозуміти, що тепер він має працювати на результат. Я сподіваюсь, що він почне усвідомлювати, що на кону стоїть майбутнє України!», – зазначила Северінсен.

Вона також підкреслила, що, на жаль, не помітила справжнього бажання України перейти від заяв до конкретних дій.

«Було прийнято окреме законодавство, але найважливішою є політична воля. Заяв недостатньо. Його (Януковича – Ред.) проблема у тому, що для нього реформи означають, що він має віддати свою абсолютну владу. Але від цієї влади залежить подальше збагачення його «Сім’ї», – відзначила правозахисник.

На питання наскільки твердо Євросоюз готовий відстоювати свої вимоги до України, Северінсен, сказала, що ЄС «повинен бути жорстким».

«Треба прибрати принаймні статті про криміналізацію політичних рішень. Їх (Тимошенко  і Луценка – Ред.) треба випустити з ув’язнення і надати їм  можливість на справедливий судовий розгляд», – прокоментувала екс-голова моніторингового комітету ПАРЄ  першочергові заходи, які Україна повинна виконати для того, щоб угоду про асоціацію підписали.

Відповідаючи на запитання Тиждень.ua, Северінсен також висловила хвилювання, щогроші, виділені ЄС Україні в рамках домовленостей саміту, можуть бути витрачені не за призначенням.

«Дивлячись з трирічної перспективи я завжди боюсь, що гроші підуть не в ті кишені», – додала вона.

Оставить комментарий